Carlo Pozzi's grootouders
Prachtig nieuws voor de nazaten van Carlo Pozzi! In het stadsarchief in Milaan zijn vrijdag 15 december 2006 de namen gevonden van alle vier zijn grootouders samen met meer details over zijn ourders!
Hieronder het hele verhaal van mijn geslaagde zoektocht.
Ik wist dat enkele familieleden in het verre en meer recentere verleden naar Cressogno afgereisd waren om meer over Carlo Pozzi en zijn ouders te vinden maar dat zij steeds zonder succes terugkeerden.
Zoektocht in Milaan
Daarom wilde ik het anders aanpakken door in plaats van in Cressogno in Milaan te gaan zoeken. Ik wist uit de huwelijksbijlagen van Carlo's trouwakte in Doesburg dat zijn ouders in 1832 nog leefden en in Milaan woonden.
In kasteel Sforzesco in Milaan bevindt zich het stadsarchief
Ik wilde ook in Milaan uitzoeken of de arts Giovanni Pozzi die volgens het internet in 1839 in Milaan was overleden misschien Carlo's vader was. Omdat niet alleen die datum goed mogelijk was, maar ook omdat allerlei andere details van deze arts konden kloppen als deze man Carlo's vader zou zijn, niet in de laatste plaats zijn uiterlijk.
Sinds kort kende ik via het internet iemand in Milaan met een grote interesse voor geschiedenis die mij voorstelde om samen naar het archief te gaan. Als tolk maar ook omdat hem dat als geboren Milanees wel eens interessant leek.
Omdat de internetpagina van de universiteitsbibliotheek stellig meldde dat de arts Giovanni Pozzi op 4 augustus 1839 was overleden leek het een goed idee om als eerste zijn overlijdensakte op te zoeken. Hopelijk stond daar dan de naam van zijn vrouw in en als dat Carlo's moeder was, dan wisten we of dit inderdaad zijn vader was.
Dokter Giovanni Pozzi lijkt bijzonder veel op Joh. Victor Pozzi, Carlo's zoon.
Nu is Italië als staat pas in 1861 ontstaan en vóór die datum zijn er alleen kerkelijke gegevens geen burgerlijke. De kerkelijke overlijdensaktes zijn wel in het stadsarchief maar alleen met per jaar grofweg op achternaam een register op datum van overlijden, niet op alfabet. Grote teleurstelling dat volgens het register van 1839 op 4 augustus géén Giovanni Pozzi was overleden. Er zat 'niets' anders op dan alle tientallen Milanese parochies dan maar na te kijken voor dat jaar. We waren al enkele uren bezig met het uitpluizen van al heel wat van die parochies toen een oudere dame op ons af schuifelde. In tegenstelling tot de jongere medewerker aan de receptie sprak zij geen Engels maar ik had tenslotte een tolk bij me. Toen ze hoorde wat we aan het doen waren had ze een veel beter idee. Geen wonder, ze bleek de meest ervaren archiefmedewerkster die dit archief als geen ander kende. Ze komt er nog maar af en toe, maar gelukkig net vandaag ook!
Bevolkingsregister
Ze vertelde dat er in 1835 een register op achternaam was gemaakt van alle inwoners van Milaan waarin met nummers werd aangeduid waar iedereen woonde. Het is inmiddels onduidelijk wat die nummers precies betekenen maar als iemand overleed werd dat met een jaartal in dit register opgetekend met daarbij vermeld in welke parochie dat overlijden was ingeschreven. Zo kan je dan weer in die parochiegegevens veel makkelijker een overlijden vinden. Ook staan in dit register familieverhoudingen.
Het Milanese Bevolkingsregister uit 1835, deel 46
Het enorme 171 jaar oude boek met daarin de gegevens voor de namen beginnend van "Pos" tot "Pu" kwam minuten voor de middagsluiting vanuit het depot op onze tafel te liggen. We hadden nog net tijd om Giovanni Pozzi te zoeken en we vonden hem inderdaad: overleden in 1838 in plaats van 1839 in parochie L83 wat volgens een omrekentabel de parochie van San Stefano was. Overigens stonden de meeste namen door elkaar (waarschijnlijk op locatie van hun woning) alleen voor Pozzi was er een apart tabblad. Geen wonder: de naam komt in Milaan in 1835 honderden keren voor! Achter het tabblad zaten tientallen bladzijdes met alleen maar Pozzi's…
Het archief sloot toen anderhalf uur voor het middageten en we werden dus verplicht ons geduld nog verder te bedwingen.
Na de middag was het register van parochie nummer 83 snel gevonden (die lagen op nummer) en daarin stond inderdaad het overlijden van Giovanni Pozzi op 4 augustus 1838… de universiteit zat er op internet dus precies een jaar naast. Wél werden in de overlijdensakte zijn ouders genoemd, maar de huwelijkse staat was onleesbaar. De archiefmedewerkster bood weer uitkomst: er stond Schmitt, de naam van zijn vrouw of weduwe. Eén woord, maar een enorme teleurstelling… dit was dus niet Carlo's vader, tenzij die na de geboorte van Carlo op enig tijdstip hertrouwd was met een mevrouw Schmitt. Zeker mogelijk, maar dat is dan lastig na te zoeken want de kerkelijke huwelijken bevinden zich in het archief van het bisdom van Milaan.
Advies van de meest ervaren medewerkster van het archief
We besloten daarom in plaats van daar meteen naar toe te gaan eerst nog eens beter in dit bevolkingsregister te zoeken. Wellicht was er nog een andere Giovanni te vinden. Na enkele tientallen pagina's Pozzi's te hebben bekeken viel ons oog op de zoveelste Carlo Pozzi. Ik had al een paar keer gezegd dat ik weliswaar van Carlo Pozzi afstam, maar dat die in 1835 allang in Nederland woonde. Maar deze Carlo Pozzi in het register had als vader Gio., als moeder Ragni Vittoria en als geboorteplaats Cressogno staan! Dan slaat je hart één keer over: dat is wel degelijk onze Carlo! Hij woonde weliswaar in 1835 al zeker tien jaar niet meer in Milaan maar hij stond toch in dit register! En toen ik nog eens beter keek stond slechts één regel boven hem een Giovanni. Daar wel een nummer en bij Carlo "idem". Een Giovanni in hetzelfde huis als onze Carlo, dít was zijn vader!
Giovanni Pozzi was "scrittore" wat schrijver betekent en er stond nog imp. achter. Dat zou in het Italiaans "in loondienst" kunnen betekenen volgens mijn gastheer. Maar weer thuis wist mijn echtgenoot een betere verklaring waar het voor zou kunnen staan "Imprimare", drukker of uitgever. Bij Carlo staat immers als beroep "tipografo" wat echt drukker betekent. En dat terwijl wij hem alleen als beroepssoldaat kennen. Blijkbaar is hij eerst ook bij zijn vader in de leer geweest.
De inschrijving van Carlo, onder die van zijn vader.
Direct onder Carlo staat een Maria Pozzi met ook als vader Gio. Geboren 6 jaar vóór Carlo in Como, vlak bij Cressogno, maar met een andere moeder. Omdat alle gezinnen in dit boek bij elkaar staan leek zij wat met hen te maken te hebben, maar dit bleek toch niet het geval. Wat ook direct opviel was dat het nummer van Carlo's vader en het 'idem' bij Carlo waren doorgestreept en er verder geen gegevens over overlijdensjaar en parochie waren opgenomen. De archiefmedewerkster bevestigde mijn vermoeden: dat betekent dat ze uit Milaan zijn wegverhuisd. In het geval van Carlo was ons dat bekend, hij kwam in Utrecht terecht. Maar ook Carlo's vader Giovanni is dus niet in Milaan overleden.
Puria di Valsolda
Carlo's moeder stond hier niet bij. Maar vrouwen bleken onder hun eigen naam te zijn opgenomen in deze enorme boeken. Snel vroegen we daarom het register van de letter R op, omdat zij immers Vittoria Ragni heette. Het was weer flink zoeken omdat alle namen beginnend met "Rag" weer op huis en dus alfabetisch door elkaar stonden. Maar we vonden haar! Met als "numero civico" hetzelfde nummer als Carlo en zijn vader. Het kan niet missen. We hebben Carlo's ouders in Milaan gevonden én in een register waarin ook hún ouders genoemd worden! Carlo's moeder Vittoria was een echte Milanese. Ze is er zelf geboren en haar moeder heet Brambilla. Volgens mijn gastheer is er bijna geen naam te bedenken die nog Milaneser is. Bij vader Giovanni Pozzi staat echter dat hij in Puria geboren is. Dat was zowel voor mijn gastheer als voor de archiefmedewerkster een onbekende plaatsnaam. In een register voor moderne plaatsnamen vond ze het ook niet. Enige tijd later kwam ze echter terug met een ouder boek en daar stond het wel in: "Puria di Valsolda" en ik wist direct: dat is dezelfde hedendaagse gemeente waar ook het dorp Cressogno (waar Carlo geboren is) inmiddels onder valt! Carlo en zijn vader blijken in naburige dorpen aan het meer van Lugano geboren. Carlo aan de oever en zijn vader 30 jaar eerder in een piepklein dorpje wat hoger op de bergwand.
Het dorp Puria di Valsolda in 1997.
Een bezoekje aan het kerkelijk archief in Milaan om te kijken of er van Carlo's moeder en haar Milanese ouders nog meer te vinden is is voor een volgende keer.
Voor de verdere familie Pozzi moeten we dus toch terug richting Cressogno maar dan één dorp verder, Puria di Valsolda. En in Google blijkt dat daar nog meer interessants op ons lijkt te wachten: er is een "Palazzo della famiglia Pozzi" in Puria. En er zijn de gebroeders Pozzi: kunstschilders uit Puria, die enkele kerken in Lombardije van nu beroemde fresco's hebben voorzien, een kleine eeuw voor de vader van Carlo geboren is.
Wordt dus -zo mogelijk- vervolgd!
Klik hier voor een PDF-document met alle gevonden details.
Plaatje van het originele register
met transcriptie en vertaling.
Mark voor de Milanese Duomo.
Typische straat in Milaan
Luxe winkelgallerij in Kerstsfeer.
